Recepty GHÍ - Organic way
16302
page,page-id-16302,page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive
 

Recepty GHÍ

 

DÝŇOVO – JOGURTOVÉ PALAČINKY NA GHÍ

ghee

 

SLOŽENÍ:
  • 2 šálky univerzální celozrnné pšenice nebo bezlepkové mouky
  • 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce nebo dvě vaječné bílky, lehce zbit
  • 1 ½ šálky jogurtu
  • 1 šálek čerstvé pečené nebo konzervované dýně
  • 1 šálek čokolády (volitelné)
  • 2 polévkové lžíce ghí

 

POSTUP:

Společně promíchejte první tři ingredience a míchejte tak aby nevznikaly hrudky. V oddělené misce smíchejte vejce a jogurt, poté přidejte do směsi mouku a stále míchejte. Poté vmíchejte také přepuštěné máslo. Můžete do směsi přidat čokoládu, borůvky, malé kostky jablka nebo také kousky banánů.

Zahřejte pánev na střední teplotu. Nalijte těsto na palačinky libovolné velikosti. První stranu smažte dokud se na vrcholu nevytvoří bubliny, což je asi tři minuty, poté převraťte a smažte druhou stranu, dokud nebude hnědá – asi dvě minuty.

Podávejte okamžitě s ghí a sirupem, pro servírování celé rodině můžete teplotu udržovat v zahřáté troubě.

 


 

Vařené ovesné vločky s ghí

 

steelcutoats-blackblueraspberries

‎‎‎
SLOŽENÍ:
  • 15 g ghí
  • 20 g ovesných vloček
  • 350 ml mléka
  • cukr na dochucení (může být sladidlo)

 

POSTUP:

Rozpustíme ghí v malém hrnci. Přidáme ovesné vločky a opékáme několik minut na mírném ohni, dokud vločky nevoní jako „popcorn“. Nalejeme mléko, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu. Přidáme sladidlo dle výběru a vaříme ještě několik minut.

Podávejte teplé.
Můžeme dochutit také libovolným ovocem.

 


 

Čokoládové cookies

2673916

 

SLOŽENÍ:
  • 300 g mouky
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g hnědého cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 100g přepuštěného másla
  • 100 g ghí, změkčené, ale ne tekuté
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce vody
  • asi 60 g horké čokolády nebo sekané tmavé čokolády (čokoládové lupínky)

 

POSTUP:

Předehřejte troubu na 200 stupňů.

V misce smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu a dáme stranou

Ve velké misce smíchejte společně změkčené máslo, ghí a oba cukry. Můžete to udělat ručně pomocí vařečky, nebo ve stojanovém mixéru. Ujistěte se, že směs je hladká a načechraná. Přidejte vanilku, vodu a promíchejte.

Přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se téměř nezkombinují. Pokud máte pocit, že je směs příliš suchá, můžete přidat více vody nebo mléka. Míchejte, dokud se nebude podobat těstu na sušenky, když směs stlačíte mezi rukama, měla by se držet pohromadě a nerozpadat se. Nakonec přidejte čokoládové lupínky nebo nasekanou čokoládu.

Pomocí lžíce rozdělte sušenky na plech. Přitlačte je na plech a udělejte z nich správný tvar. Pečte 5 minut. Necháme vychladnout a podáváme.


 

Ghí buchta

cake

 

SLOŽENÍ:
  • 125 g mouky
  • 1 čajová lžička prášku na pečení
  • 1 špetka prášku do pečiva/li>
  • 125 g ghí
  • 100 g granulovaného cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • 60 ml mléka

 

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

V misce smíchejte mouku, prášek na pečení a prášek do pečiva.

Pomocí elektrického mixéru nebo vařečky v nové misce smíchejte ghí a cukr dokud konzistence nebude lehká a nadýchná.

Poté přidáme obě vejce a opět promícháme.

Přidáme citronovou šťávu a opět cca minutu mícháme.

Nyní do misky postupně přidáváme směs s moukou, do které také postupně přidáváme mléko.

Poté nalijeme těsto na pánev a pečeme po dobu 40-45 minut.

Po dokončení necháme vychladnout a podáváme.


 

Banány na ghí se skořicí

 

banan

SLOŽENÍ:
  • 1 banán
  • 2 špetky skořice
  • 1 čajová lžíce ghí
  • 2 špetky zázvoru(sušeného)

 

POSTUP:

Na pánvi si rozehřejeme ghí, přidáme nakrájené banány a necháme osmažit. Poté ochutíme skořicí a zázvorem.

Skvěle se hodí jako lehká snídaně či jako zdravý dezert.


No posts were found.